مجازیسازی در حیطه سیستم عامل، راهکاری است که امکان راه اندازی دو یا چند سیستم عامل را به صورت همزمان بر روی یک سرور سختافزاری فراهم مینماید. با استفاده از این راهكار امكان استفاده بهینه از منابع سختافزاری موجود، صرفهجویی در فضا، تعداد منابع اختصاص یافته، نیروی انسانی راهبر و انرژی مصرفی فراهم شده و ضمن ایجاد سهولت و تمركز هر چه بیشتر در امنیت و مدیریت سیستمها، انعطافپذیری مناسبی را برای مدیران شبكه در راستای تطبیق با تغییرات و نیازهای جدید و همچنین محافظت از سیستم در برابر خطرات پیشبینی نشده فراهم میآورد. در حال حاضر شرکتهای نرمافزار مطرح جهان محصولات مختلفی در زمینه مجازیسازی ارائه نموهاند که امکان مجازیسازی در سطوح مختلف ذیل قابل پیادهسازی میباشد:

سرویس ابری Private Cloud
یک مدل خاص از پردازش ابری است که محیطی مبتنی بر ابر و مجزا می باشد. ابر خصوصی توسط شرکت ها و سازمان ها در درون یک یا چند سازمان وابسته پایه ریزی می گردند و از در برگرفتن کلیه امکانات و قدرت های سخت افزاری آن سازمان تشکیل شده است. مهمترین خصوصیتی که Private Cloud داراست، مجزا بودن و امنیت آن نسبت به ابرهای عمومی است.در این نوع ابر یک سازمان تمامی سرورهای خود را درون یک ابر گذاشته و سرویس ها را بر روی آن نصب و راه اندازی می کنند.

مجازی سازی برنامه های کاربردی
در این روش کاربران نیاز به نصب هیچ نوع نرمافزار جانبی بر روی سیستم خود ندارند و تنها با اتصال به شبکه داخلی و یا اینترنت به نرمافزار دسترسی خواهند داشت. با استفاده از این روش، منابع پردازشی و فضای ذخیرهسازی کاربر درگیر اجرای برنامه کاربردی نمیباشند، بنابراین کاربران میتواند از هر سیستم سختافزاری نظیر Thin Client، تبلت، تلفنهمراه و… و از هر سیستمعاملی و از هر مکانی با کمترین پهنایباند به برنامه کاربردی مورد نظر دسترسی داشته باشند.

مجازی سازی Desktop
در این حالت، دسکتاپ کاربر به جای راهاندازی بر روی یک سیستم محلی، بر روی سرورهای قدرتمند نصب و راه اندازی میگردد و کاربر با استفاده از PC، نوت بوک، موبایل و در بسترهای شبکه محلی، شبکه بیسیم یا اینترنت توانایی دسترسی به میزکار خود را خواهد داشت. در این حالت، اطلاعات و پردازش های مورد نیاز کاربر بر سرورها ذخیرهسازی و پردازش میگردند و همچنین چندین میزکار بر روی سرور میتواند راهاندازی شود.

مجازی سازی سرور
با گسترش اتكا سازمانها بر زیرساختهای كامپیوتری و افزایش بار پردازشی سرورها و همچنین نیاز به سرورهای بیشتر، هزینههای مرتبط با این بخش به كسر قابل توجهی از هزینهها بدل گشته و میتواند مانع بالقوهای در مسیر رشد شبكهها محسوب شوند. هزینههای مربوط به تهیه و نگهداری سرورها، نیروی انسانی متخصص، تجهیز اتاق سرور، تمهیدات امنیتی و… از جمله مواردی میباشند كه با پیادهسازی تکنولوژیهای مجازیسازی میتوان به میزان قابل توجهی از هزینهها را کاهش و امكان افزایش بهرهوری و توسعه شبكه را فراهم نمود.